La portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís Isaura Navarro i el diputat Juan Bordera han registrat iniciatives parlamentàries per preguntar al Consell pel color rogenc que presenta des de fa unes setmanes l’aigua de l’Albufera de València.

En concret els parlamentaris inquireixen si s’han realitzat investigacions que determinen a què es deu este canvi de color i quines mesures es van a prendre al respecte per part de l’administració valenciana.

Segons explica Bordera “l’increment de temperatures que estem patint poden estar darrere d’este canvi en el color de l’aigua de l’Albufera, però cal precisar l’origen d’esta alteració. El 2023 està sent l’any del rècord de temperatures, amb fenòmens anòmals que estan afectant de manera específica al Mediterrani. Des de la conselleria de Medi Ambient han de realitzar estudis que ens apropen a la causa concreta per combatre-la”.

El diputat de Compromís denuncia que “en la situació d’emergència climàtica que vivim i que ja està afectant de manera tan visible a l’Albufera és una temeritat que el govern del PP i Vox haja retallat un 34% el pressupost per a 2024 en la conselleria de Medi Ambient. És sagnant que quant més és necessita una aposta decidida per protegir el nostre espai natural i combatre allò que l’amenaça es retalle en esta matèria. Necessitem un govern valent en qüestions mediambientals i el que tenim és un govern negacionista del canvi climàtic”.

Per a Navarro “a tot açò se suma l’amenaça per a l’Albufera que suposaria una ampliació del Port de València que s’està impulsant sense atendre les garanties ambientals que ha de complir un gran projecte com este. Òrgans científics independents ja ha alertat de les repercussions negatives sobre l’Albufera de l’ampliació del port. No podem permetre que es posen els interessos empresarials per damunt de l’interés general, de la protecció del territori, dels ecosistemes i del nostre patrimoni natural”.