La Mesa de País de VerdsEquo del País Valencià, reunida este dissabte a València, ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució que dóna suport a les polítiques verdes que des de les institucions valencianes s’han dut a terme en aquestos dos primers anys de govern.

Tal com ha apuntat el coportaveu de la formació ecologista, Julià Álvaro, “per primera vegada este país compta amb una veritable política mediambiental que hem sabut posar-la al centre neuràlgic de l’acció de Govern”.

Segons s’explica en la resolució, podem mostrar satisfacció per haver evitat agressions al nostre territori en forma de projectes urbanístics depredadors, per poder dir que el nostre país està i estarà lliure de les incineradores de residus i que hem acabat amb la incineració de residus perillosos. Podem dir que som els responsables de modificar el Pla Integral de Residus i que a hores d’ara, ja són més de 100 els pobles que estan posant en marxa la recollida selectiva amb el quint contenidor o amb el porta a porta. També som els responsables d’acabar amb els abocadors il·legals, netejar i sanejar els terrenys contaminats, desactivar la construcció de les grans plantes de residus, i allà on feien falta, posar en marxa el procés per construir-ne noves.

Per altra banda, hem dignificat la figura dels directors dels parcs naturals, i hem revisat l’estratègia de lluita contra el climàtic per integrar-hi l’estratègia energètica. Hem orientat la gestió forestal cap a la sostenibilitat i la multifuncionalitat buscant millorar la biodiversitat i les valuoses funcions ecològiques dels boscos, així com hem dissenyat una nova estratègia de prevenció d’incendis centrada en evitar les causes del foc. Hem canviat el discurs de la “guerra de l’aigua” per la recerca de noves fonts, com les aigües depurades, i hem sigut capaços de posar d’acord a tots els agents implicats en l’Albufera de València per garantir els nivells al llac. I tot això ho hem fet emprant com a recursos la participació, la transparència, l’austeritat i moltes hores de treball.

Ens quedem moltes coses a fer i moltes polítiques valentes per complir, com la gestió pública del cicle integral de l’aigua, la posada en marxa del sistema de dipòsit i devolució d’envasos, la transició decidida cap a l’agricultura ecològica, fugint de la fertirrigació i garantint que som un territori lliure de transgènics.

Afrontem els pròxims mesos disposats a augmentar el nostre esforç pel canvi. Un canvi que és real quan la majoria social arriba al convenciment que els seus drets no són negociables. Ens toca redoblar esforços per tal d’ajudar a impulsar les polítiques valentes de canvi que el consoliden, conclou la resolució aprovada hui per VerdsEquo.