La lluita front al canvi climàtic i l’adaptació als seus efectes té entre els seus principals reptes la protecció del territori que ens envolta. Després d’anys d’especulació i negoci fàcil utilitzant la terra com un model de creixement il·limitat que, per conseqüència, ha destruït milers d’hectàrees d’alt valor mediambiental, agrícola i paisatgístic, ha arribat el moment de dir prou.

Al País Valencià, durant anys, hem vist com gran part del nostre litoral, zones agrícoles i espais forestals, han anat retrocedint, sinó desapareixent, entre pedreres, formigó i carreteres; perdent-se amb ells una gran part del nostre patrimoni natural i de rebost alimentari. Així, el País Valencià s’ha vist immers en la dinàmica contemporània predominantment extensa en què el negoci d’uns pocs ha estat per davant dels drets ambientals de la resta.

Per això, és la nostra responsabilitat assenyalar i paralitzar tots els projectes que suposen un risc per a la preservació d’espais valuosos i que han rebut un important rebuig social durant anys, aplicant mesures que garanteixen la seua preservació.

Amb l’arribada del Govern del Botànic, i amb ell, el de VerdsEquo a les institucions, una part important del nostre treball es centra en complir el compromís que adquirirem amb la ciutadania per a protegir el territori mitjançant polítiques que siguen capaces de fer-ho tant al curt com al llarg termini. Bons exemples són els diversos processos posats en marxa com ara:

  • L’elaboració del Pla Director de la Conca del Vinalopó que garanteix la recuperació del riu Vinalopó mitjançant un procés participatiu i d’estudi. Una demanda històrica de les comarques del Sud que per fi ja és una realitat.

  • L’ampliació del Parc Natural del Túria per a convertir-ho en un vertader corredor ecològic central del nostre territori, desterrant definitivament els vora 50.000 nous habitatges i 7 camps de golf promoguts per l’empresonat exconseller Rafael Blasco.

  • La creació del Paisatge Natural de la Serra d’Escalona prèvia a la seua declaració com a Parc Natural.

Així mateix, apostem per la defensa i protecció legal d’altres valuosos espais naturals com són la Muntanya de Romeu a Sagunt, i les Moles de Paterna com a lloc forestal estratègic de l’Àrea Metropolitana de València.

En definitiva, des de VerdsEquo continuarem treballant perquè el Govern del Botànic siga una referència en la protecció del territori.

València, 29 de setembre de 2018