La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans de les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià condemne l’entrada als ports valencians de qualsevol naviliera que transporte armament. La iniciativa també recull que tant al Consell com el Govern central prenguem mesures de supervisió prèvies als vaixells que fan escala als ports valencians, per garantir una activitat portuària més ètica i conseqüent amb el foment de la cultura de la pau i el desarmament.
Segons Rodríguez, “la proposta de Compromís arreplega les línies marcades en la moció que, el passat mes d’abril, va aprovar el ple de l’Ajuntament de Sagunt. Una moció que sorgia després que al port saguntí arribara el vaixell de la naviliera saudita Bahri Yeddah que, segons el treball de recerca del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, “podria vindre carregat de material per a la guerra del Iemen. És a dir, armament per ser utilitzat contra la població civil”.
La diputada de Compromís ha explicat que “no era la primera vegada, però, que una naviliera de l’Aràbia Saudita eixia de ports espanyols amb armes. Des de 2015 s’han gravat fins a 33 escales d’estos vaixells en diferents ports de l’Estat, i almenys en tres ocasions en el port de Sagunt. Així doncs, a la manca d’ètica i compromís amb la construcció de la pau i la cooperació internacional, la moció saguntina afegeix també la perillositat d’utilitzar el port de la ciutat per a la càrrega i descàrrega de material bèl·lic. El port de Sagunt està pensat per a mercaderia industrial i es troba envoltat per trama urbana, sense infraestructura específica per a l’emmagatzematge de material sensible, explosiu o de qualsevol altra tipologia relacionada amb la guerra moderna”.
“Per això, en la seua moció, Sagunt va aprovar també instar tant al Consell com al Govern central a prendre mesures de supervisió prèvies que garantisquen una activitat portuària «més ètica i conseqüent amb el foment de cultura de pau i de desarmament», tal com estableix la Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible”.
“I cal recordar que la comunitat internacional ha condemnat reiteradament els crims de guerra i la sistemàtica violació dels Drets Humans que l’Aràbia Saudita ha comés i continua cometent cap a la població civil de Iemen. Segons ACNUR, el 80% de la població iemenita necessita ajuda humanitària per a sobreviure. D’altra banda, quatre milions de persones han sigut desplaçades a l’interior del país i més de set milions necessiten assistència nutricional. El conflicte ha causat la mort d’unes 100.000 persones i el 67% de les morts civils han sigut causades per ofensives de coalició. Des de l’ONU ho han descrit com «la pitjor crisi humanitària provocada per l’acció humana en els nostres temps»”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.