Les diputades de Compromís, Paula Espinosa representat i portaveu a les Corts Valencianes i Àgueda Micó representat i portaveu al Congrés del Diputats han sigut les encarregades de presentar el recurs a les portes del Congrés dels diputats a Madrid. Esta reclamació ha sigut possible gràcies a que Compromís ha aconseguit aglutinar el suport dels grups PSOE, Podemos i SUMAR al Congrés, ja que calen 50 signatures per registrar el recurs davant de l’Alt Tribunal.
“Aquest recurs és un pas necessari per defensar la legalitat, la democràcia i el territori. No es pot aprovar una reforma d’aquesta magnitud amb l’excusa d’una emergència, més encara quan atempta contra totes les recomanacions tècniques i científiques per fer front a catàstrofes com la DANA. L’Horta de València no és un espai buit: és patrimoni viu, infraestructura natural i memòria col·lectiva que exerceix unes funcions insubstituïbles que el govern del Botànic va saber protegir en atenció a l’interés general” afirma Paula Espinosa.
Compromís considera que este Decret s’aprovà de manera inconstitucional, utilitzant la figura excepcional del decret llei sense que concórroguen les condicions “d’extraordinària i urgent necessitat” exigides per l’article 86 de la Constitució espanyola, tal i com va assenyalar al seu informe la pròpia Advocacia de la Generalitat.
Per a Compromís el més greu és que el decret aprovat s’aprofita de la conjuntura de la DANA d’octubre del 2024 i la posa com a excusa per impulsar canvis legislatius estructurals que ja s’havien intentat aprovar anteriorment sense èxit en la llei d’acompanyament als pressupostos.
Segons Espinosa, “utilitzar la DANA i la urgència que se’n deriva d’ella, per a desmantellar la protecció de l’Horta de València, un espai únic reconegut per la FAO i la UNESCO, que garanteix la sobirania alimentària, la resiliència climàtica i el patrimoni cultural i identitari dels valencians i les valencianes és una temeritat”.
Així mateix Compromís denuncia la vulneració que fa el decret en quant a la greu regressió ambiental que representa. Es rebaixen els nivells de protecció d’un espai agrícola sense cap procediment d’avaluació ambiental ni argumentació tècnica, incomplint el principi de no regressió en matèria ambiental, vulnerant l’article 45 de la Constitució. El decret redueix els nivells de protecció de l’Horta, permetent la urbanització de més de 3.800 hectàrees de sòl agrícola i obviant la seua capacitat d’actuar com una infraestructura verda clau per a la protecció davant fenòmens meteorològics extrems, com la DANA del 29 d’octubre de 2024.
“Cal recordar que el dia de la DANA, les zones agràries van actuar com a zones d’inundació natural, absorbint part de l’aigua i evitant que arribara amb més violència als nuclis urbans. Són els camps, i no el formigó, els que redueixen l’impacte de les pluges torrencials, filtren l’aigua cap als aqüífers i frenen l’efecte barrancada” apunta la diputada de Verds-Compromís.“L’Horta de València, a banda de ser patrimoni agrícola i ambiental, és també patrimoni cultural i identitari valencià. Convertir-la en moneda de canvi amb un discurs manipulador per viabilitzar interessos urbanístics és un error històric que compromet la seguretat, la sobirania alimentària i la identitat del nostre territori.”
El decret també estableix la supressió del Consell de l’Horta, òrgan de participació i coordinació intermunicipal, el que suposa un atac directe a l’autonomia municipal i la recentralització de competències, trencant amb la garantia de la participació dels ajuntaments, i dels sectors implicats en la gestió d’aquest espai tan valuós, llauradors i societat civil.
Per últim, el recurs argumenta que el Decret Llei 4/2025 no sols altera l’ordenament jurídic aplicable a l’Horta de València de manera substantiva, sinó que ho fa de forma opaca, sobtada, incoherent i sense garanties, generant un entorn jurídic incert i arbitrari. Tot això vulnera el principi de seguretat jurídica que consagra l’article 9.3 CE, tal com ha reiterat el Tribunal Constitucional en múltiples ocasions.